zaterdag 23 augustus 2014

Port Angeles – Port Townsend - Poulsbo



20 juli 2013,

Een dag met een geurtje.


Op deze een na laatste dag starten we langzaam. Op het programma staat een rit langs  verschillende plaatsen aan de kust. Er zijn nog een paar gedeelten van Olympic National Park maar daar gaan we niet naar toe. De afgelopen weken hebben we veel parken bezocht en veel gezien en het is eerst wel genoeg. De volgende gedeelten zien we dus niet.

map area Deer Park in Olympic NP
Deer Park ligt aan een zijweg van de 101. Ongeveer 5 mijl ten oosten van Port Angeles  is een afslag naar Deer Park Road die naar Deer Park gaat. De eerste 8 mijlen van deze weg zijn verhard en de resterende 8 gaan over een onverharde weg die steeds smaller en steiler wordt. Niet geschikt voor campers en de weg wordt daarom ook afgeraden. Op het eind kom je bij het Deer Park Ranger Station. Het Ranger Station ligt op Blue Mountain en op een hoogte van 1.595 meter. De piek van Blue Mountain ligt nog eens 236 meter hoger. Er is een kleine camping en er zijn wilderness permits te krijgen. Het gebied ligt hoog waardoor je het gevoel hebt dat je in de Alpen bent. Omdat het redelijk kaal is lijkt het ook wel op de toendra. Ook hier zijn weer een aantal trails zoals de Rainshadow Loop Trail. Het is een korte wandeling, 800 meter heen en terug, die begint aan het eind van Deer Park Road.
map trail Deer Park
De tocht gaat naar de top van Blue Mountain. Bij het Ranger Station heb je een geweldig uitzicht over o.a. Port Angeles, Strait of Juan de Fuca, Vancouver Island, The Olympic Mountains en Mount Baker. Op deze plek beginnen ook een aantal backcountry trails. Heel  populair is de 7,4 mijl lange Obstruction Point Trail, die Deer Park en Hurricane Ridge met elkaar verbindt. Je loopt door subalpine forests en moutain meadows. Een andere tocht is de moeilijke 4.3 mile lange Three Forks trail. Deze is ook te combineren met de Gray Wolf River Trail. De wandeling is zo moeilijk door het grote hoogteverschil, van 5,400 naar 1,600 feet. Een andere trail is Deer Ridge Trail. Deze begint bij Three Forks Trail en na 4,6 mile kom je bij Slab Camp, in Olympic National Forest. Ook dit is een zware trail door een hoogteverschil van 2,856 feet.

East side of Olympic National Park
Dosewallips en Staircase liggen meer aan de oostkant van Olympic National park. Beide gedeelten zijn via een zijweg van de 101 te bereiken. Aan de andere kant van de 101 heb je het Hood Canal. Als je afslaat naar Dosewallips dan kom je eerst door Dosewalips State Park.
Dit park is 425 hectare groot en hier kun je het hele jaar kamperen. Er is een 5500 feet lange kustlijn van zoutwater en 5400 feet zoetwateroever aan weerszijden van de Dosewallips River. Dit maakt dit State Park tot een uniek gebied met zoet-en zoutwater-activiteiten.
Dosewallips SP

De uiteindelijke eindbestemming bereik je over de 11 mijl lange Dosewallips Road. Deze weg is een aantal jaren geleden weggespoeld en vernield door een aardverschuiving. Met een camper is deze weg niet te rijden en vooraf moet je informeren of de weg begaanbaar is. Op het eind is een camping en je kan vooraf reserveren. Voor wilderness hicking heb je een permit nodig. Dosewallips River Trail is een moderate trail van ongeveer 14.9 mile van Dosa Ranger Sation naar Hayden Pass. Als de weg afgesloten is komt daar nog 5.5. mile bij om bij het Ranger Station te komen. De wandeling gaat door bergbossen en alpen weiden.

map Dosewallips and Saircase in Olympic NP
hiking map Staircase area
Als je doorrijdt over de 101 kun je naar het Staircase gebied. Dit ligt in het uiterste zuidoosten van het park. Het is bereikbaar via de Jorstad Creek Road (15 mijl ten zuiden van Brinnon) of de North Lake Cushman Road (37 mijl ten noorden van Olympia). Beide routes gaan gedeeltelijk door Olympic National Forest alleen het laatste stuk van de weg loopt door Olympic National Park. Hoe  komt Staircase aan zijn naam ? Je zult geen trap zien. In 1890, toen Lt O'Neil en zijn manschappen het gebied verkenden door de  Skokomish wildernis, blokkeerde een enorm klif de doorgang. Om verder te kunnen hebben ze er een trap overheen gebouwd van cederhout. Tot de Shady Lane Trail
werd gebouwd, in 1911, was de Devil’s Staircase de enige weg over de klif. De naam is gebleven.

hiking trails nera Staircase Ranger Station
Er is een Ranger Station en een camping. Ook hier zijn ook een aantal trails, o.a. Wagonwheel Lake Trail . Deze begint bij het Ranger Station en heeft een lengte van 9 kilometer (heen en terug).  Hoogteverschil van bijna 1000 meter. Het is een zware trail. De wandeling gaat, door een bosrijk gebied, naar een bergmeer aan de noordzijde van de Copper Mountains. Het meer ligt op een hoogte van 1250 meter. Een andere trail is Four Stream Trail. Ook deze begint bij het Staircase Ranger Station. Er zijn twee afstanden: een korte route van 4 kilometer of een 7 kilometer lange route. De wandeling gaat in noordelijke richting en dan langs de oever van de North Fork Skokomish River. Het pad gaat omhoog en vanaf het hoogste punt ga je nog 1,5 kilometer over een vlak terrein. Vervolgens kom je bij een splitsing. Hier kun je de langere route doen, 1,5 kilometer in noordelijke richting. Het pad eindigt bij de Staircase Rapids en Four Stream. Daarna loop je terug naar de splitsing. Dan kun je, via een brug, de rivier oversteken en loop je via de andere oever terug naar het Ranger Station. Je komt door Beaver Flat. Dat is een moerassig gedeelte met de rode els en redcedar bos. De
Staircase Rapids Loop is een eenvoudige 2 mile lange wandeling. Het pad slingert door een oud bos naar een brug over de North Fork Skokomish. Een zijpad, 0,6 mile, gaat naar een enorme omgevallen ceder.
Flapjack Lakes Trail is 7.8 mile (enkel) en is, door een hoogte verschil van 3115 feet,  een zware trail.

Klaas had gister een folder voor toeristen gepakt en gezien dat er toevallig dit weekend allerlei activiteiten in de buurt zijn. Het schijnt dat in deze streek veel lavendel verbouwd en verwerkt wordt. Gelegen in de regenschaduw van de Olympic Mountains, de rijke bodem en het ideale microklimaat van de Olympic Peninsula maakt dit gebied tot een perfecte omgeving voor de teelt van lavendel. Er zat een leuke map met routebeschrijving van de omgeving bij dus we gaan compleet op stap. Onze buren de japanners zijn al geruisloos vertrokken, daar hebben we niets van gezien.
In het dorp Sequim worden dit weekend ook het Sequim Lavendel Weekend gehouden en een aantal bedrijven zijn voor publiek geopend. Ook moeten er lavendel fairs zijn en die willen we ook wel eens zien. Dus we gaan op pad dit wordt dus een dag met een geurtje.
Lavendel of Lavandula ( gemeenschappelijke naam Lavender ) is een geslacht van 39 soorten bloeiende planten in de mint familie, Lamiaceae. Veel soorten van het geslacht worden gekweekt in gematigde klimaat als sierplant voor tuin en landschappelijk gebruik. De plant wordt vooral geplant om hun geur en kleur. De struik wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. Het is een veelzijdige plant die ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden bijvoorbeeld als culinaire kruiden en voor de handel en de winning van etherische oliën.

Lavendel is afkomstig uit de Oude Wereld. Het is een plant die in het verre verleden al werd gebruikt. De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord "lavare" dat "wassen" betekent.
Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze uit de hof werden verdreven.

Er is bewijs dat het kruid al 4000 jaar voor Christus werd gebruikt door mensen in het oosten. De oude Egyptenaren waren ook grote liefhebbers van lavendel en waren de eerste die hiermee handel begonnen te drijven. De farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. De oude Grieken noemden de lavendel kruid Nardus, nadat de Syrische stad Naarda ( misschien wel de moderne stad Dohuk , Irak). Het werd ook vaak genoemd nard.
De soort  die oorspronkelijk gekweekt was, was L. stoechas. Lavendel werd ook al in de bijbel genoemd. Lavendel was een van de heilige kruiden die in de bijbelse tempel bij de heilige ceremonieën werden gebruikt., reukoffers. Nard ('nerd' in het Hebreeuws) wordt genoemd in het Hooglied (4,14)
Lavendel is ook heel lang medicinaal gebruikt. De Griekse schrijver Padanius Dioscorides was verantwoordelijk voor de vermelding van het medicinaal gebruik van lavendel in de eerste eeuw na Christus. De alles overwinnende Romeinse troepen hadden ook zeker lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten; zij waren de eersten die het voor gebruik en verwerking planten.
Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. De etherische olie werd ook gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren. Er waren verhalen van een handschoenmaker uit Grasse, die lavendel olie gebruikten om het leer een geurtje te geven en nauwelijks besmet kon raken met de pest. Hierdoor gingen andere mensen lavendel met zich mee dragen om zich tegen de pest te beschermen.

Lavendel wordt namelijk ook gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse, rose of witte bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zeep, parfum, schoonmaakmiddelen en wasmiddel. In massageolie en luchtverfrissers worden veel etherische oliën gebruikt. Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit etherische olie. Inwendig kan lavendel worden toegepast als theeaftreksel en uitwendig in de vorm van aromatherapie. Lavendel is zenuw kalmerend, verzachtend, opbeurend en brengt de geest in balans. De etherische olie van lavendel kan worden gebruikt als antisepticum. en heeft een vergelijkbare angst onderdrukkende eigenschappen als lorazepam. Lavendelolie behoort daar tot de weinige soorten olie die ook onverdund op de huid worden gebruikt. Door de ontsmettende en bacteriologische en pijnstillende eigenschappen helpt de olie bij snijwonden, wonden, brandwonden, kneuzingen, puistjes, allergieën, insectenbeten en keelontstekingen. De olie werkt ook slijmoplossend en helpt daardoor bij verkoudheid en griep. Lavendelolie werkt bloeddruk verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen. Ook helpt het reumatiek te voorkomen en werkt het versterkend.
Lavender Oil from Washington Lavender Farm
Spanning, depressie, slapeloosheid en stress kunnen uitstekend behandeld worden met lavendelolie. Als thee wordt het gebruikt om hoofdpijn te verlichten en zenuwen te kalmeren. Verder werkt het tegen winderigheid, bijna flauw vallen, duizeligheid en onwelriekende adem.
Etherische olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of essentiële olie genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten. Parfumoliën daarentegen worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur na te bootsen.
Parfumolie is goedkoper, maar is ook minder sterk. Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel als "aetherische oliën" gespeld.
De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend. De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence dat extract betekent. 

Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën. Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er erg veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.

Lavender cupcakes
Ook kunnen lavendelkorrels in zakjes in kledingkasten worden gelegd. De kleren worden zo geparfumeerd door de verdampende etherische olie en volgens sommigen worden zo motten geweerd. Daarnaast worden de lavendelbloemen in potpourri's verwerkt. Lavendel wordt ook in de keuken gebruikt. Zo zijn de bloemen een ingrediënt van de Provençaalse kruiden. De bloemen worden, al dan niet gedroogd, gebruikt om allerlei producten op smaak te brengen zoals bijvoorbeeld Franse kazen of groenten zoals wortelen en tomaten. Andere producten van lavendel zijn: lavendelthee en lavendelstroop. Deze stroop wordt onder andere in gebak en pralines verwerkt. Ook bestaat er zoiets als lavendelhoning waarbij er zorg voor wordt gedragen dat de bijen alleen met lavendel in aanraking komen. In de Verenigde Staten wordt lavendel siroop en gedroogde lavendel knoppen gebruikt om lavendel scones en marshmallows maken.

Lavendelolie is een etherische olie die door een stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen. Lavendelolie is een vrijwel kleurloze olie die uit verschillende stoffen bestaat. De hoofdbestanddelen zijn linalool en linalylacetaat. Er zijn verschillende soorten lavendel. De soorten die wij gezien hebben en die in de omgeving van Sequim gekweekt worden, om de olie, is Engelse lavendel in het latijn Lavandula angustifolia (voorheen L. officinalis).
Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Stoomdestillatie is een chemische scheidingsmethode die wordt gebruikt voor de zuivering van stoffen. Deze methode werd voor het eerst (in de middeleeuwen) toegepast door de Arabieren die stoomdestillatie gebruikten voor de extractie van etherische olie.
Een belangrijke toepassing van stoomdestillatie is de extractie van etherische oliën. Hierbij wordt stoom door een vat met de te verwerken plantendelen geleid. De stoom koelt vervolgens af en condenseert. De vluchtige bestanddelen van de plant gaan met de stoom mee en condenseren ook.
Een deel van deze vluchtige bestanddelen lost op in het water en een deel niet, dit scheidt zich af. Omdat dit niet in wateroplosbare deel meestal lichter dan water is blijft het op het water drijven en kan daar worden afgegoten, dit noemt men de etherische olie. De olie is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het water, met daarin opgelost een klein beetje van de olie, wordt soms verhandeld als hydrolaat zoals bijvoorbeeld rozenwater.

Gekweekte vormen worden geplant in tuinen over de hele wereld soms verspreiden ze zich in de omgeving en verwilderen ze. Sommige soorten zijn zelfs een plaag geworden bijvoorbeeld in Australië. Daar is Lavandula stoechas is uitgegroeid tot een bron van zorg en is het, in Victoria sinds 1920,  uitgeroepen tot een schadelijk onkruid.

Map Lavender Farms near Sequim
Met de plattegrond in de hand gaan we op weg langs de lavendel kwekerijen. De eerste die we willen bezoeken is Washington Lavender Farm.
Niets vermoedend rijden we naar het ʺbedrijfʺ. Een bedrijf? Het gigantische huis is een  
kopie van het huis van George Washington. Alles in stijl ingericht en aangekleed met mooie witte hekken langs een grote oprijlaan omzoomd door prachtige lavendel. We moeten een kaartje kopen, dat is een toegangsbewijs voor alle bedrijven die meedoen. Natuurlijk vraagt men waar we vandaan komen. Op ons antwoord uit Holland, zeggen ze, nou dan zijn jullie vandaag zeker vroeg vertrokken! Ja we hadden de wind mee! De camper parkeren we en gaan kijken wat er te beleven is.
Er staat een gebouw waar een soort winkel in is waar allerlei lavendel spullen te koop zijn. Lavendel planten, olie kransen, potpourri etc. Leuk om even te kijken wat er allemaal is. Verder is er een tent met boerderij dieren voor de kinderen. We gaan eerst maar eens een bakje koffie halen we daar ook krijgen. Ook lavendel ijs maar dat is ons nog te vroeg en lijkt ons ook niets.
 
De koffie is trouwens heerlijk. Dan lopen we naar het grote huis. Het is wat we al gehoord hadden een kopie van het huis van George Washington. Het ziet er prachtig uit en is daar bekend als George Washington Inn. Het is nu een soort hotel, Bed & Breakfast, en je kunt er High Tea Party’s houden. We mogen niet naar binnen omdat er allemaal gasten zijn maar van wat wij door de ramen kunnen zien, ziet het er prachtig uit.
Washington Lavender Farm
High Tea Party in Washington Lavender Farm
George Washington Inn



Op het bordes van het prachtige huis wordt net een demonstratie tapdansen verzorgd. Geen idee wat het met lavendel te maken heeft maar het is hartstikke leuk. Een wat oudere man springt nog vrolijk mee met de snelle dames. Hij tapt zich helemaal in het zweet. Na de tapdansers komt er een orkest, met violen en andere instrumenten. Later staat er een koor. Zo is er elk uur wat naders, heel mooi allemaal. Op de mooie oprijlaan staan een aantal antieke autootjes, schitterend! Het is echt Amerika, ze maken er een show van.
 

 

Tijdens het koffie drinken hadden we het al gezien, ze waren bezig met een stoomketel om de olie uit de lavendel te halen. Daar willen we meer van weten. Het is een heel apparaat en een man is er mee bezig. Tijdens de voorbereiding vertelt hij van alles over de lavendel, hoe je de olie uit de planten krijgt en hoe alles werkt. Hij doet dat heel leuk en het is interessant om te horen. De lavendel waar ze de olie uit willen halen is al geknipt en ligt in bulten klaar. Hij doet de gekipte lavendel in een kist en kiept die leeg in een grote ketel.
 


Na een paar kisten vol pakt hij een trap en stampt de lavendel in de ketel aan. Als de ketel stamp en stamp vol is gaat het deksel er op en wordt het vast geschroefd. Het water is op temperatuur en de stoom gaat van onderen naar boven door de ketel.. Door de hete stoom gaan de cellen van de plant stuk en komt de olie vrij. De olie stroomt naar beneden en wordt dan opgevangen. Na een tijdje zien we een stroompje vloeistof in een soort omgekeerde trechter omhoog komen. De olie is lichter dan water en daardoor drijft het dus op een laag water. De lavendelolie stroomt dan over in een andere opvangbakje en daaruit wordt het afgetapt. Later wordt de olie nog gezuiverd en dan wordt het gebotteld. Het is heel leerzaam om te zien hoe zoiets gemaakt wordt.
 

De man vertelt ook dat ze ontdekt hebben dat de olie ook heel heilzaam is voor drukke kinderen met ADHD. Ze worden er rustiger van, de olie heeft een rustgevend effect. Als het werkt is het veel beter dan de chemische medicijnen.  Ook bij Ahlzheimer patiënten zou het een rustgevend effect hebben. Nou later maar aan de lavendel. Nu maar beginnen te planten dan hebben we later wat in voorraad staan. Moeten we niet vergeten zijn waar we het bewaren. Overal witte tentjes met spullen die met lavendel te maken hebben, hoeden versierd met lavendel, quilts met lavendelpatronen, bijen en lavendelhoning. Ook een standje met gratis bijbels (in lavendelkleur).  In een ander partytentje kun je van lavendel een bol maken, maar ook lavendel kransen. Hier worden workshops voor gegeven. Even kijken en met de creatievelingen praten. Hier maken ze kransen. Eerst moeten er kleine bosjes gemaakt worden van de bloemen. Deze bosje maak je dan weer vast op een krans. Mooi en het ruikt lekker. Wordt je rustig van! We lopen naar de
achterkant van het grote huis. Aan de achterkant is de Strait of Juan de Fuca.
           







  






















Achter het grote huis de Stille Oceaan, aan de overkant zien we Canada. De mensen hebben heel snel in de gaten dat we geen Amerikanen zijn. Net of hebben we een T-shirt aan met de tekst Toerist. Regelmatig worden we aangesproken waar we vandaan komen en hoe we hier verzeild zijn. Geen probleem dat willen we wel vertellen. We lopen weer terug naar de voorkant en daar wordt nu een concert van klassieke muziek gegeven. Meeste muzikanten zijn in lavendelkleurige kleding. Je mag ook zelf lavendel plukken; daar moet je wel voor betalen. Ook hangen er versierde hoedjes, die mag je opzetten tijdens het bezoek. Als je weg gaat moet je ze weer ophangen. Veel doen een hoedje op en gaan er mee op de foto, zo ook Nanda. Een Bloem met een bloemenhoedje tussen de bloemen. Wat wil je nog meer.
Nog even rondkijken en een paar andere kraampjes bezoeken. Wat ons opvalt is dat hier maar een klein veldje met lavendel staat. Even vragen waar de andere hectares staan. Een paar mile verderop hebben ze ook nog wat veldjes met lavendel staan maar geen hectares. Wij hadden beelden voor ons als die van in Frankrijk, lavendel zover het oog rijkt maar dat blijkt niet zo te zijn. In Europa gebruiken ze een ander soort lavendel die daar beter groeit. In Europa wordt de lavendel voor heel veel dingen gebruikt, hier bijna alleen voor de lavendel olie. Waarschijnlijk brengt de olie zoveel op dat ze er van kunnen leven.
 

 


Dit was heel leuk om te zien en nu op naar het volgende bedrijf. Het zijn hier allemaal  achteraf weggetjes rijden en het even zoeken. Maar ook wel weer leuk er is van alles te zien. Het is een agrarisch gebied maar hele kleine perceeltjes. Niet efficiënt om te bewerken. Er is wat tuinderij met wat bloemen, klein veeboertjes en dus lavendel kwekerijen. De kwekerij waar we nu heen gaan is Olivers Lavendel Farm. Deze ligt een stuk van de weg af en het terrein lijkt ons wat klein. Daarom rijden we maar niet met de camper het erf op, straks kunnen we niet meer weg komen. De camper in de berm geparkeerd en op naar de lavendel. Dit is veel kleinere kwekerij maar wel heel netjes. Ze hebben maar een paar veldjes met verschillende soorten maar schijnbaar genoeg om van te leven. De olie wordt verkocht aan de industrie. Het is allemaal heel leuk ingericht en aangekleed. Doet helemaal niet kwekerij-achtig aan. Lijkt meer op een hele grote privé tuin. Mooi huis, soort bungalow met veranda en serre en eromheen een prachtige tuin met allemaal bloeide bloemen en natuurlijk lavendel. In de achtertuin een tuinhuisje heel mooi versierd en ingericht en een prieeltje. Verderop is een schuur en daar zijn ze met de lavendel bezig. Geen Amerikanen, ook hier werken Mexicanen. Ze bundelen de lavendel in bosjes en we hebben geen idee waar ze dat voor gaan gebruiken. Ze kijken niet zo vriendelijk dus vragen wij het ook maar niet.
 

 

Na een tijdje gaan we weer verder. Bij het volgende bedrijf waar we langs rijden is het zo druk dat we de camper niet parkeren kunnen. Dan slaan we deze maar over. Onderweg zien we regelmatig bordjes aan de kant van de weg, zelf boeketten bloemen plukken. Het is de bedoeling dat we ook nog even bij de kust gaan kijken dus slaan we af richting kust. Aan deze weg moet ook nog een lavendel kwekerij zitten, The Lavender Connection. Alle bedrijven die mee doen hebben paarse vaandels langs de weg staan dus het is snel duidelijk waar we moeten zijn. Afslaan en de auto achter op het terrein
parkeren. Nou ze hebben niet met campers rekening gehouden. De toegang is tussen de schuur en een hekwerk en dat is heel smal. Met veel moeite komen we bij het parkeer terrein. In het veld naast de het parkeer terrein lopen een paar koeien met lange hoorns, waarschijnlijk zijn het longhoorns. Indrukwekkende beesten. We zwerven wat over de kwekerij en wat ons opvalt is de verscheidenheid aan soorten. Van licht- naar donkerblauw en dan rijen die  paars  gekleurd zijn maar ook witte en roze rijen. Achter op het veld zijn een paar mensen aan het werk  en we vragen waar ze mee bezig zijn.
 

Blijkt dat de baas en zijn zoon lavendel aan het snijden zijn voor de stoom machine. Volgens hem is het eigenlijk nog te vroeg om olie uit de lavendel te winnen maar hij wil aan de bezoekers laten zien hoe het werkt. Vraag hem waarom hij zoveel soorten heeft. Dat is een beetje hobby van hem . Hij probeert nieuwe lavendel soorten te vinden die meer olie per kilo’s leveren. De witte en roze soorten leveren het minste olie. Hij heeft al verschillende nieuwe lavendel soorten gekweekt maar nog niet de soort waar hij op met een hoge opbrengst.  Ik loop net weer terug als er een groepje Japanners er aan komt. Heel gemaakt poseren ze tussen de rijen lavendel.  Dit hebben we tijdens onze reis meer gezien. Mensen uit bijv. Mexico gaan weer anders met elkaar op de foto dan uit Pakistan of dus de japanners. Leuk die verschillen te zien.
De kwekerij is wel wat rommelig. Als we in de schuren komen, wat eigenlijk niet de bedoeling is, zien we een grote chaos. Wat een troep hier moet de NNRD maar eens langs komen. In een kasje kweekt hij de nieuwe soorten het verbaast mij dat hij zo nieuwe soorten kan kweken. Het is heel kneuterig en zeker niet professioneel. In een partytent staat de stoom machine, echt een oudje of een zelf fabricaat. Hier en daar staan picknick bankjes en er word door de Amerikanen dankbaar gebruik van gemaakt. Koelbox met wat lekkers, niet teveel lopen en dan lekker dikke-dakken. Nou als het stormt waaien deze dames niet weg. Hier zijn we uitgekeken en we gaan verder.
 

Lavender fields near Sequim
De volgende kwekerij Olympic Lavender Farm verschilt niet zoveel van de vorige. In een kraampje staat een vrouw die van alles van lavendel maakt. Ook boeketten met verschillende soorten planen in combinatie met lavendel. Heel mooi. Ze heeft zelf een boekje geschreven, met allemaal voorbeelden,  en dat kunnen we wel kopen, special price.
Als we terugkomen bij de camper staat er een blitse cabrio. Nanda geeft aan dat ze deze  even heeft uitgeleend omdat we toch met de camper zijn. Nou ik vind het wel jammer had best wel even met dit monster willen scheuren over de Interstate. Even voor Knight Rider spelen. Nu geloven we het verder wel, we gaan richting kust.
 

 

Het is nog geen kilometer en dan rijden we langs de kust van de Strait of Juan de Fuca. Aan de andere kant van de weg staan prachtige huizen met mooie tuinen. In de tuinen veel lavendel. De handel in dat paarse spul is dus wel winstgevend. Hier zal de gegoede Amerikaan wel wonen. Onderweg staat een groepje mensen te kijken we hebben geen idee waarnaar. Als we terug komen en ze staan er nog en dus vragen we wel even. Dan gaat er een weggetje naar beneden naar het water en dat proberen we maar even. Op het eind kunnen we niet verder. De omgeving heeft wel iets van de Waddeneilanden en de waddenkust bij ons. Het zoute water wat je ruikt, de meeuwen, en de ruige plantengroei. Verder is er niet zoveel te zien, we gaan weer terug. De mensen staan er nog en we zetten de camper in de berm. Even vragen waar ze naar kijken. Blijkt dat er een jonge adelaar te zijn (12 weken) en klaar om uit te vliegen. Als ze vlieg klaar zijn komen vader en moeder adelaar niet meer voeren. Daardoor wordt het jong gedwongen zelf uit te vliegen om voedsel te zoeken. In het groepje mensen is ook een birdwatcher en met name voor adelaars. Hij, Charles Levy,  weet elk adelaarsnest in de buurt, hoeveel jongen en wanneer ze uit gaan vliegen. Vandaar dat we weten dat het jong op het punt staat uit te vliegen en de ouders hem hem/haar niet meer voeren. De ouders zijn nog wel in de buurt zegt hij. Als we door de bomen kijken staat op grote afstand langs de kust een paar palen in het water. Op één van die palen zit een van de ouders op wacht. In een top van een boom zit een groot nest. Het jong zit op een tak boven het nest uit te kijken. Hopen dat zijn ouder komen met food, nee dus. Hij ziet er wat er wat verfomfaaid uit. Net of hebben ze de veren er doorelkaar op geplakt.
Charles heeft een eigen website en sommige foto’s heb ik gebruikt.
Yong eagle
Eagle male


De Amerikaanse zeearend of witkopzeearend is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. Aan het eind van de twintigste eeuw stond de vogel op het punt van uitsterven, maar de populatie is tegenwoordig tot een stabiel niveau hersteld.
  
In de zeventiende eeuw vlogen er naar schatting een half miljoen Amerikaanse zeearenden boven het continent. Maar volgens kolonisten vormden ze een bedreiging voor het vee, en de jacht werd geopend. Begin vorige eeuw klaagden vissers en vossenfokkers in Alaska dat de vogels hen van hun inkomstenbron beroofden. In 1917 werd een wet aangenomen die een premie uitloofde voor elke dode adelaar. Hij kostte zeker 128.000 vogels het leven, en werd pas in 1953 weer afgeschaft. Pas na twintig jaar was de populatie in Alaska weer op peil. Tegenwoordig leven er weer zo'n honderdduizend zeearenden in Canada en Alaska. Mede dankzij het verbod op DDT in 1972 heeft de arend een spectaculaire comeback gemaakt, en sinds 1995 behoort hij niet meer tot de sterkst bedreigde diersoorten. Zijn status als Amerikaans icoon is dan ook voorlopig veiliggesteld.

Zeearenden zijn grote roofvogels met een stoer uiterlijk. Hun kenmerkende witte hoofd krijgen ze pas als ze volwassen zijn. Wetenschappelijke naam van de bald eagle (Haliaeetus leucocephalus ) betekent niet kaal maar een zee (halo) eagle (aeetos) met witte
(leukos) hoofd . Daarvoor zijn ze helemaal bruin van kleur. De vogel heeft in tegenstelling tot de Afrikaanse zeearend een snavel die helemaal geel is. De jonge vogel is geheel bruin met een witte kop en staart.
Volwassen vrouwtjes hebben een spanwijdte van ongeveer 200 cm, tot zelfs 244 cm. De mannetjes zijn ongeveer 25% kleiner dan de vrouwtjes.
Boven hun ogen groeit extra bot dat ervoor zorgt dat ze minder last hebben van de zon als ze jagen op prooi. Dit geeft het idee dat ze heel boos kijken maar dat is dus niet zo. Zeearenden zijn territoriaal gedurende het broedseizoen dat loopt van april tot september.

Ze blijven voor het leven bij elkaar, maar zou een van de partners sterven dan gaat de overgebleven arend wel een nieuwe partner zoeken. De nesten zijn van takken gemaakt en worden vaak elk jaar weer opnieuw gebruikt. Daardoor kunnen ze enorm groot worden. De nesten zitten in bomen of op lichtmasten en bevinden zich altijd in de buurt van meren, rivieren of oceanen. Zeearenden leggen 2 tot 3 eieren per keer en per jaar. Afwisselend broeden mannetjes en vrouwtjes 35 dagen op de eieren. Vaak worden er maar 1 tot 2 jongen groot. Tussen de 8 en 12 weken zijn de jongen dusdanig groot dat ze klaar zijn om uit te vliegen. Dit leren ze van hun ouders. De ouders vliegen voor of over het nest en voeren het jong niet meer. Hiermee willen ze de jonge vogel lokken om hun te volgen en zelf te gaan vliegen. Zeearenden zijn na 5 jaar geslachtsrijp en kunnen in het wild 30 jaar oud worden. De arenden keren als ze oud genoeg zijn vaak terug naar het gebied waar ze zijn opgegroeid. Het zijn socialere vogels dan vele andere roofvogelsoorten. Een volwassen arend zal daarom eerder een plaats uitzoeken voor een nest waar ook andere, onvolwassen, arenden wonen.


Ongeveer de helft van de 70.000 Amerikaanse zeearenden leven in Alaska . De noordwestkust van Noord-Amerika is veruit hun grootste bolwerk voor Amerikaanse zeearenden. Hier leven in combinatie met Britsh Columbia 20.000 vogels. Dode of stervende vissen zijn een belangrijke voedselbron voor alle Amerikaanse zeearenden .
Het menu van de zeearend is echter zeer gevarieerd. Hij eet vis, kleinere vogels, knaagdieren. Soms steelt hij eten van campings of picknickplaatsen. Wanneer in Alaska de Amerikaanse zalmen de rivieren optrekken om kuit te schieten, verzamelen zich tientallen arenden ter plaatse om deze vis te verschalken.
De Amerikaanse zeearend is Amerika's nationale vogel en staat afgebeeld op het grootzegel en het presidentiele zegel van de Verenigde Staten.

Bij het groepje mensen waar wij bij staan is ook een echtpaar met een kakatoe. Deze zit mooi op de schouder van de vrouw. Het is net haar kind, zo praat ze er ook tegen. Nanda vindt het een mooi dier en aait hem even. De vrouw vraagt of Nanda de papegaai ook even wil hebben. Ze is niet enthousiast maar vind het ook wel leuk, dus de vogel op de schouder. Nanda heeft het er toch niet zo op staan, de vogel heeft interesse voor de oorbellen en ze vertrouwt het maar niets. Straks is ze haren oren kwijt. Na een korte tijd mag lorre weer terug geen zijn eigen baasje.
De mensen hebben door dat we uit het buitenland komen en ze vragen waar wij vandaan komen. We hebben een fotoboekje met foto’s uit onze omgeving bij ons en laten die even zien. Leuk even met deze mensen te praten en ervaringen uit te wisselen. Na een tijdje nemen we afscheid en gaan weer verder.

Langzaam rijden we naar Port Townsend. Het is een behoorlijk ritje en de wegen zijn niet echt breed. Vlak langs de zee, het is mooi helder weer en we genieten. In dit stadje willen we eerst boodschappen doen. Op de hoek van de straat bij de supermarkt staat een vrouw te bedelen. Op een bord dat ze bij haar heeft staat dat ze geen geld heeft voor eten. Dat kunnen we ons niet voorstellen. In de supermarkt doen we boodschappen . We kopen wat kip nuggets en genieten van dit hapje. Dan gaan we door en parkeren de camper en gaan te voet het oude centrum en de oude haven in.

Port Townsend werd ontdekt door Kapitein George Vancouver die in 1792 langs deze plek voer en het de naam Port Townshend gaf, naar zijn vriend. Port Townsend, maar nu zonder de letter h, werd officieel gesticht op 24 april 1851. De baai waaraan het is gelegen werd gezien als een goede plaats voor een haven. De havenactiviteiten ontwikkelden zich voorspoedig en aan het eind van de 19e eeuw stond deze goed bekend. Veel schepen deden de haven aan en vooral hout en houtproducten maakten deel uit van de lading.

Point Wilson with lighthouse
Voor de scheepvaart werd er in 1879 de vuurtoren bij Point Wilson gebouwd. Het houten gebouw werd in 1913 vervangen door een robuustere versie van beton. Point Wilson ligt naast Fort Worden, een paar kilometer ten noorden van het centrum van de plaats.

Port Townsend stond op de nominatie om aangesloten te worden op het landelijke spoornetwerk. Veel gebouwen en huizen zijn rond de eeuwwisseling gebouwd. De bevolking steeg van zo’n 900 inwoners in 1880 naar circa 4.500 in 1890. De economische depressie van 1893-1894 veranderde alles. De plannen voor de spoorverbinding verdwenen en de economische activiteiten verschoven naar de oostkust van de Puget Sound naar steden als Seattle en Tacoma. Een deel van de bevolking trok weg en in 1920 telde de plaats nog maar 2.847 inwoners.

De aanwezigheid van Fort Worden, grenzend aan de noordzijde van het centrum, zorgde nog voor enige economische activiteit, naast de traditionele visserij en visverwerking. In 1928 opende papierproducent Crown Zellerbach een papierfabriek in Port Townsend en dit leidde tot een economische opleving. Bij de bouw waren zo’n 600 arbeiders betrokken en de fabriek bood werk aan honderden mensen. De plaats kreeg een betrouwbare toevoer van drinkwater omdat schoon water essentieel is bij de papierproductie. De fabriek bestaat nog steeds en is een belangrijke werkgever in de regio.

Vanaf de zeventiger jaren trekken veel gepensioneerden naar de plaats. Veel huizen in Port Townsend hebben een victoriaanse architectuur met decoratieve, gietijzeren elementen, balkons, hoge puntdaken, koperbeslag, golfplaten luifels, veranda's en glasdecoratie.
Port Townsend kent veel mooie huizen van Victoriaanse architectuur in het hoge deel van de plaats en historische bakstenen gebouwen met name bij de oude haven langs Water Street. Veel van deze huizen zijn ook gebouwd door kapiteins van schepen. Dat kun je vaak nog zien aan de windvaan op het dak.


De plaatselijke rechtbank, Jefferson County Courthouse, werd in 1892 gebouwd en is het oudste gerechtsgebouw in de staat Washington. De architect was W.A. Ritchie en de bouw heeft zo’n $ 125.000 gekost en duurde twee jaar. In de plaats staat ook nog een houten brandweertoren, deze werd in 1890 in gebruik genomen. De toren is 23 meter (75 voet) hoog en bleef tot de 40-er jaren in gebruik ook als opslagplaats voor blusmaterieel. In 2003 werd de toren gerestaureerd door de Jefferson County Historical Society.

Op stap door Port Townsend . We lopen eerst door de hoofdstraat. Hier en daar staan grote gebouwen, verder veel winkeltjes, grote en kleine. Het is geen stad die een grote indruk op ons maakt. Wel leuk maar daar heb je het ook mee gezegd.
Jefferson County Courthouse in Port Townsend

Port Townsend
Port Touwnsend
 

 Dan gaan we richting haven. Niet ver van ons vandaan zien we de terminal  waar de  ferry’s van en naar Canada en Seattle gaan. Langs het water lopen we verder richting jachthaven. Op een gegeven moment komen we een perceel voorbij met rommel. Tenminste wij denken dat het rommel is maar het blijkt dat het kunst is, ja het is maar hoe je er tegenaan kijkt. De kunstenares doet ook aan toekomst voorspellingen. Er is een soort hutje waar je dan in kunt gaan en waar ze dan bij je komt. Gezien de rommel zal de voorspelling daar ook wel naar zijn. Dus wij zien het niet zitten en lopen maar door.
 

 

In de verte zien we een oude fabriek staan waar ze vroeger meubels maakten. Een oude aanlegsteiger is bijna helemaal weggerot. Als we bij de jachthaven zijn blijkt dat er een tentoonstelling  is van verschillende soorten zeilboten. Ook kunnen ze gekocht worden. We zien een opvouwbaar zeil- roeibootje. Zoiets hebben we nog nooit eerder gezien.
 

Na even rondgekeken te hebben lopen we om de jachthaven heen naar het strand. Nou strand, meer een strandje. Een smalle strook zand. Als we doorlopen komen we bij een mooi huis met een mooie tuin. Het Commander's Beach House. Hoe ze aan de naam komen weten we niet. Vermoedelijk van een commandant bij de marine. Nu is het ingericht voor Bed and Breakfast. Een stukje verder staat het Cupola House dat gebruikt wordt door de universiteit. 
Commander Beach House
Cupola House


Weer verder, we willen namelijk naar de straat waar veel Victoriaanse woningen staan. Dat zijn Jefferson- en Washington Street. Deze beide straten liggen hoger dus moeten we zoeken waar we omhoog kunnen. In een stadion zijn ze aan het sporten en wij gaan even kijken. Het is er heel gezellig; het lijkt wel een familie reünie. Sommige jongelui zijn aan het honkballen of basketballen, anderen zitten bij elkaar. Koelbox in de buurt. Als we doorlopen zien we een trap die naar Jefferson Street gaat.
 

 




Inderdaad staan hier en daar oude Victoriaanse huizen. Minder mooi dan in Eureka maar er staan mooie tussen. Niet echt veel en het zijn meer kapiteinshuizen. Op een plek staat zelfs een oude auto langs de stoep. Sommige huizen hebben een leuke brievenbussen.



Als we bijna aan het eind van Jefferson Street zijn zien we een heel groot gebouw, Jefferson County Courthouse. Heel apart om te zien, niet echt mooi maar ook niet lelijk, apart. Groot vierkant gebouw van rode steen. Wel decoratief. In de hoek van het gebouw staat een grote toren, vreemd, een toren bij een rechtbank. Als je niet beter wist zou je denken dat het een kerk is. Via Washington Street willen we teruglopen. Deze laatste straat loopt naar beneden. Langs de straat staat een wit houten huis met er naast een  vuurtorentje. Of deze nog werkt weten we niet. Het is een prachtig bouwwerk en goed onderhouden. Ook in deze straat staan een aantal mooie huizen in Victoriaanse bouwstijl.
Even verderop is een soort zijstraatje. Op het eind staat een toren. Als we er heen lopen lezen we dat het een brandweertoren, de Bell Tower is. In de ruimte onder de toren  bewaarde men het blus materiaal. Boven in de toren hangt een klok. Als er brand was luidde de klok. De vrijwillige brandweermannen werden op deze wijze gewaarschuwd dat er brand was en dat ze naar de toren moesten komen. De toren is gebruikt van 1890 t/m 1940. Dit is heel wat anders dan de moderne ladderwagen die wij in Eureka zagen. Vanaf dit punt hebben we ook een prachtig uitzicht over de stad en haven beneden ons. Na een tijdje genoten te hebben van dit alles gaan we terug naar de camper. Het wordt tijd dat we onze camping opzoeken. We hebben gereserveerd dus we hebben een plekje.
Port Townsend Lighthouse
 


Bell Tower
 


  
Bij de camper aangekomen gaan we terug over de 20 naar het zuiden. Na Discovery Bay pakken we weer een stukje 101 en dan nemen we de 104 east. Niet zo’n spannende rit. Niet echt veel te zien. Ja, bos maar dat hebben we de laatste weken genoeg gezien. Morgen willen we met de ferry oversteken richting Seattle. Het was eerst de bedoeling om te rijden via Tacoma maar dat is een hele rit en we willen op tijd bij de Boeing fabriek zijn. Met de ferry zagen we eerst niet zitten maar op alles Amerika lazen we dat het niet zoveel voorstelt dus we wagen het er maar op. Het is morgen zondag dus zal het ook wel niet zo druk zijn. Er zijn verschillende plaatsen waar je met de ferry richting Seattle kunt. Je kunt zelfs downtown aankomen in Seattle. Dan zit je wel gelijk in het centrum en dat is even teveel van het goede. We moeten naar Everett dus kiezen we de oversteek van Kingston naar Edmonds. Morgen maar eens kijken hoe dat gaat.

Hood Canal Floating Bridge

Niet veel later komen we bij het Hood Canal. Via een drijvende brug, Hood Canal Floating Bridge steken we deze over. Het is een hele lengte en een vreemd idee om over een drijvende brug te rijden.  

The Hood Canal Bridge (officieel William A. Bugge Bridge) is een drijvende brug die het Olympische en de Kitsap schiereilanden met elkaar verbindt. De totale lengte is 2398 m waarvan 1.988 m een drijvend gedeelte is. Het is de langste drijvende brug ter wereld die in een zoutwater getijdegebied ligt. De brug werd in 1961 geopend en was het de tweede drijvende betonnen brug in de staat Washington. De brug heeft in totaal $ 26,6 miljoen gekost. Sinds die tijd is deze verbinding uitgegroeid tot een onmisbare schakel voor de lokale bewoners, vracht vervoerders, pendelaars, en recreatieve reizigers. De brug heeft een grote invloed gehad op de economische ontwikkeling van dit gebied en vooral in het oosten van Jefferson County. Gemiddeld gaan er dagelijks 15.000 tot 18.000 voertuigen over de brug.

Over de 3 gaan we verder richting Poulsbo. Weer een weg met veel van het zelfde. Het al laat in de namiddag dus komen we ook te laat op de camping, Eagle Tree RV. Maar hopen dat het een beter Aegle park is dan we bij Mt. Rainier hadden, dat was drie keer niks. Dat we te laat zijn is geen probleem. Buiten bij de receptie hangen briefjes voor de laatkomers. Nummer van de plek en informatie over het park. Er zit een envelop bij waar we het geld in moeten doen en dat kunnen we in een  speciale brievenbus doen. Zouden we niet betalen dan hebben ze ons credit card nummer, dit moesten we doorgeven bij de reservering. Er is niet veel plek vrij dus het was maar goed dat we dit vanochtend geregeld hebben. Het is hier net een busstation. Onze camper is maar een kleintje, om ons heen staan enorme campers. Ze staan bus aan bus.
Wat weer een schitterende dag, en……helemaal niet verwacht dat het zo zou worden. Vandaag 101 mile gereden en dat is 161 kilometer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten